Pasienter med symptomer på koronavirus bes ringe fastlegekontoret og ikke møte opp på legesenteret hvis det er mistanke om smitte av koronavirus!!!

Sykdommen smitter mellom mennesker og det er sett smitte til helsepersonell og andre nærkontakter. Helse- og omsorgstjenesten er spesielt sårbar for smitteutbrudd som kan ramme utsatte pasientgrupper.

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

 

Råd til personer som har vært på reise utenfor Norge

Fra 14. mars gjelder det at alle som har vært på reise utenfor Norge skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst (hjemmekarantene), uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette gjelder også de som har kommet hjem etter 27. februar (tilbakevirkende kraft).

Karantene omfatter å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser, ikke ta offentlig transport, og unngå andre steder der man lett kommer nær andre.

Både ansatte i helse- og omsorgstjenesten og andre reisende som utvikler luftveissymptomer i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst, skal isolere seg hjemme og kontakte fastlegen på telefon. Hvis man ikke får kontakt med fastlegen, skal man ringe legevakt på telefon 116 117 (Larvik legevakt 33 16 34 50). Symptomer på koronavirus infeksjon er feber, hoste, pustebesvær eller andre luftveissymptomer.

For mer informasjon om råd til personer som er i hjemmekarentene:

https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/rad-til-personer-som-er-smittet-eller-har-vart-utsatt-for-smitte/rad-til-personer-som-er-i-hjemmekarantene/

 

Hjemmekarantene og hjemmeisolering i forbindelse med covid-19

 

Helsepersonell og andre kan gå på jobb som normalt, selv om de har husstandsmedlemmer med "vanlig" luftvegsinfeksjon. Alle som har symptomer på akutt luftvegsinfeksjon skal holde seg hjemme. Det gjelder også ved lette symptomer som forkjølelse eller vondt i halsen. Det betyr at helsepersonell kan gå på jobb som normalt, selv om de har husstandsmedlemmer med luftvegsinfeksjon når disse ikke er testet for covid-19. 

Testing og diagnostikk for nytt koronavirus

Personer med mildere symptomer etter reise trenger ikke kontakte lege. Dersom de har behov for akutt helsehjelp, må de ringe fastlegen eller legevakt på tlf. 116117 dersom fastlegen ikke er tilgjengelig.

 

Har du spørsmål om det nye koronaviruset? Hvis du ikke finner svar på fhi.no, ring: 815 55 015 Hvis du tror du kan være smittet, ring fastlegen. Dersom du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt: 116117 (33 16 34 50).