Senteret sitt bannerbilde
Viktig informasjon om Koronaviruset

Nyttig informasjonSkal du oppsøke lege dersom du føler deg frisk? 

Nei, vanligvis ikke, men voksne personer bør konsultere lege

- dersom det er grønn stær (glaukom) i familien, for å få målt trykket på øynene

- dersom nære slektninger har høyt blodtrykk eller er blitt rammet av slag, for å få målt blodtrykket og fastende fett- og kolesterolverdier. 

- dersom nære slekninger har sukkersyke (diabetes), høyt kolesterol, angina eller har hatt hjerteinfarkt, slik at det kan foretas en risikovurdering med måling av fastende kolesterol og eventuelt blodsukker.

- dersom det er stor opphopning av livmorhule- eller tykktarmskreft i slekten

 


Influensavaksinering:
Råd om hvem som bør vaksineres kan variere noe fra år til år. 

Disse bør vaksineres mot sesonginfluensa

 

Reisetips
Tips for utenlandsreise finner du på nettstedene
folkehelseinstituttet eller Lommelegen.

 

Vaksiner / Reisevaksiner

SMITTEVERNKONTORET i Hamar kommune gir råd og vaksine i forhold til spesielle sykdommer man kan pådra seg ved reise til fjerne strøk. Vaksinasjon og veiledning gis også til grupper som er spesielt utsatt for smitte i forbindelse med arbeid eller livsstil.

Kontoret bemannes av helsesøstrene Hanne Undrum og Synnøve Aamodt Svelle. Medisinsk-faglig ansvarlig: Kommuneoverlege Hege Basmo.

Åpningstider: Hver dag kl. 08:00 – 15:30. Mandager til kl. 18:00.

Timebestilling er nødvendig. Telefontid hver dag kl.09:00 – 10:00. Mail : smittevern@hamar.kommune.no.
Legg igjen ditt tlf nr. og vi ringer deg opp i løpet av samme dag eller dagen etter.

NB! personer som ikke møter til avtalt vaksinetid uten å ha meldt avbud på forhånd, blir fakturert for egenandelen. Hamar kommune har betalingsterminal.


Andre oppgaver ved Smittevernkontoret:

 

  • Tuberkulosekontroller: For innvandrere som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose og for arbeidstakere i spesielle situasjoner + Smitteoppsporing der tuberkulose er påvist.

  • Helsekontroll av nybosatte flyktninger og eventuelt familiegjenforente.

  • Noen land i Afrika og Sør-Amerika krever gul feber-vaksine før innreise med internasjonalt vaksinasjonskort. Dette utstedes hos oss.


Etter avtale dekker Reisevaksinasjons/ smittevernkontoret i Hamar også Ringsaker og Løten.

 tlf 62 56 30 00, 62 56 30 10.

Besøksadresse: Vangsvegen 51, 2317 Hamar.

 

Svangerskap

 

Det anbefales i dag tilskudd av B-vitaminet folinsyre til kvinner som planlegger svangerskap. Det vanlige norske kostholdet inneholder for lite av dette vitaminet. Folinsyre er spesielt viktig tidlig i fosterlivet, når hjerne og ryggmarg dannes hos fosteret. Folinsyretabletter på 0,4 mg, som er anbefalt dagsdose, fås reseptfritt på apoteket. Flere opplysninger om folinsyretilskudd til gravide finner du på internett. 


Svangerskapskontroll hos lege
Første time til svangerskapskontroll hos lege skal helst gjøres ved 12. svangerskapsuke. Informasjonsmateriell for gravide kan gjerne kjøpes før første kontroll. 

Ultralyd
Rutineultralyd for beregning av nedkomstdato og vurdering av fosterets anatomi gjøres etter henvisning ved Sykehuset Innlandet i 17. -19. svangerskapsuke.
Ved alle svangerskapskontrollene skal den gravide kvinnen ha med urinprøve og møte på laboratoriet omtrent 15 minutter før avtalt time hos legen. Ved første svangerskapskontroll enda tidligere, da det skal fylles ut mange papirer, og tas en del prøver.
Tidsplan for kontrollene gjennom svangerskapet legges opp av lege etter dagens retningslinjer, i samråd med pasienten, og eventuelt i samarbeid med jordmor på den kommunale helsestasjonen som kvinnen sogner til.

Eldre fødende kvinner
For kvinner som fyller 38 år før nedkomst, er det tilbud om fostervannsanalyse for å eventuelt avdekke kromosomfeil som fører til Downs Syndrom. (Mongoloid barn). Slike analyser gjøres med den medisinske utviklingen tidligere og tidligere i svangerskapet, for tiden 14 uker etter siste menstruasjon. Kvinner som er 38 år eller eldre ved nedkomst, må bestille time tidsnok til at fostervannsanalyse kan bestilles, dersom denne spesialundersøkelsen er ønskelig.

 


Jernmangel
Mange unge kvinner får jernmangel. Kroppens jernlager kan kontrolleres med en enkel blodprøve. I den befruktningsdyktige alder, når kvinnen menstruerer og føder barn, blir det norske kostholdet ofte for jernfattig, og det kan oppstår jernmangel. Jernmangel kan føre til øket sykelighet, selv om det ikke utvikler seg anemi (blodmangel).
Våre viktigste jernkilder er grovt brød, røde og grønne grønnsaker, kjøtt og innmat. For enkelte kvinner kan det være behov for jerntilskudd til kostholdet, men jerntilskuddet skal i så fall doseres riktig. For stor jerntilførsel er sannsynligvis skadelig.Celleprøve fra livmorhalsen

Kvinner mellom 25 og 70 år anbefales en underlivsundersøkelse for å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert 3. år. Dersom det har vært celleforandringer tidligere, eller det har vært påvist kjønnsvorter, vil kvinnen tilrås hyppigere kontroller i noen år. 

Mammografiscreening
Kvinner over 50 år kalles inn til mammografiundersøkelse av brystene hvert annet år.

Kvinner som har to eller flere nære slekninger som har fått brystkreft og - eller eggstokkreft skal kanskje innlemmes i et spesielt overvåkningsprogram, og bør snakke med legen sin.

 

 

Livstilsråd

 

- Mosjoner regelmessig

- Spis
middelhavsdiet:
-- Spis mer frukt og grønnsaker 
-- Spis mer fisk og mindre kjøtt og melkeprodukter
-- Bruk olje, gjerne olivenolje eller rapsolje, som fett i matlagingen 
-- Godt voksne som ikke har alkoholproblemer kan nyte et glass rødvin til maten en gang i blant 

- Ta litt tran, men ikke mer enn anbefalt, og ikke sammen med andre A-vitamintilskudd

- Drikk mer te enn kaffe

- Unngå overvekt

- Prøv å gjøre det beste ut av hver dag: unn deg en god latter og finn stunder som kan gi ro og glede 

- Prøv å oppleve dagslyset om vinteren 

- Ikke bruk tobakk. Tobakksbruk gir dårlig helse og forkorter livet

Ønsker du å slutte å røyke? Prøv røykeavvenningstilbud på nett. 
Du kan lese mer hos Sosial - og helsedirektoratet. Det finnes i dag et par reseptbelagte preparat som demper røyksuget og gjør overgangen til nikotinfri tilværelse enklere. Dersom du ønsker slik hjelp til røykeavvenning må du gjøre en konsultasjonsavtale.