Medisinsk Informasjon
Luftveisinfeksjoner
LUFTVEISINFEKSJONER HOS BARN
I løpet av et normalt år, kan friske barn gjerne få 6–10 luftveisinfeksjoner. Det er slitsomt, men i seg selv ikke grunn til å bli bekymret, eller å kontakte lege. I lenken under finnes gode råd om hva du selv kan gjøre når barnet ditt er syk, og når du bør kontakte lege.
?
LUFTVEISINFEKSJONER HOS UNGDOM OG VOKSNE:
Symptomer på luftveisinfeksjon kan begynne med vage symptomer som for eksempel hodepine og tett nese, eller symptomer som feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand. Mange ulike virus og bakterier kan gi luftveisinfeksjon.
https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/befolkningen/hva_skal_du_gjore_ved_nye_luftveissymptomer/
?
Svangerskapskontroll
Svangerskapskontrollen i Norge består av 9 kontroller. Når du oppdager at du er gravid, bør du bestille time hos fastlegen så tidlig som mulig, helst mellom svangerskapsuke 8-10. Første timen er for å finne ut hvor langt graviditeten er kommet, termindato (antatt fødselstidspunkt), evt. henvisning til tidlig ultralyd og for å få råd om kost og livsstil under svangerskapet.
Etter dette kommer videre kontroller i svangerskapsukene 12, 24, 28, 32, 36, 38 og 40. Du vil også bli henvist til sykehuset for en rutinemessig ultralyd i uke 18.
Svangerskapskontrollene har som utgangspunkt å følge et normalt svangerskap. Man ønsker å trygge og støtte den gravide i de forandringene hun gjennomgår, samt sikre at fosteret er frisk og har en naturlig og sunn utvikling. Det er anbefalt å følge kontrollopplegget selv om man ikke har noen plager. Dersom man plutselig blir syk eller føler at noe er galt, må man ta kontakt med fastlegen mellom kontrollene.
Til alle kontroller hos oss er det viktig å møte i god tid. Man skal alltid ha med seg svangerskapspapirene som fylles ut på timen i uke 12. Den gravide skal også ta med seg urinprøve som leveres til laboratoriet før timen. Hos legen vil man lytte etter hjertelyden til fosteret, snakke om symptomer og undersøke den gravide med tanke på sykdom eller dårlig utvikling hos fosteret. Etterhvert vil legen også undersøke med tanke på barnets størrelse og leie i magen. På slutten av graviditeten snakker vi også litt om den forestående fødselen.
Noen gravide velger å gå til jordmor i tillegg til fastlegen. Dette kan man velge selv.
All oppfølging i svangerskapet og sykdom som skyldes svangerskapet er i utgangspunktet gratis. En sjelden gang kan det likevel være utgifter som den gravide må betale selv.
Allergi og allergibehandling
Pollensesongen i Norge varer vanligvis fra slutten av februar til august. Symptomer på pollenallergi er kløende og rennende nese, nysing, nesetetthet og kløende, rennende, hovne øyne.
Har du symptomer bør du bestille time hos fastlegen for samtale og undersøkelse.
Behandlingen starter ofte med lokale øyedråper og nesespray når man har lette plager. Ved mer uttalt allergi, kan man ha behov for sterkere øyedråper og allergitabletter.
Tidligere behandlet man de med sterk allergi også med kortisonsprøyte, men det ansees i dag som uheldig. For de som ikke oppnår tilfredsstillende effekt av vanlig allergibehandling, kan tablettbehandling og/eller vaksinering være et godt alternativ. Allergivaksinering foregår som regel over 3 år.